Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze behandelmethode is al duizenden jaren oud en innig verbonden met de Chinese denkwijze [filosofie]. Acupunctuur beleefde zijn hoogte punt tijdens de Tang dynastie [618-907]. En het diepte punt tijdens de Qing dynastie [1644-1911]. In deze laatste periode werd de Westerse Geneeswijze geïntroduceerd.
De verandering kwam tijdens de regeerperiode van Mao Zedong. De relatie met Rusland raakte verstoord en met het Westen was er ook geen verbinding. China stond er alleen voor. Er was geen geld genoeg om de enorme bevolking te helpen met Westerse Geneeswijze. Gevolg was dat de Traditionele Chinese Geneeswijze opnieuw groots geactiveerd werd. Overal in het land richtten men scholen/opleidingen op. En zo kon een miljoenen bevolking van medische zorg worden voorzien. Het nadeel was vaak de onhygi├źnische omstandigheden waarmee en waarin gewerkt werd.
In 1972, kort voordat President Nixon naar China zou gaan, reisde een journalist [J. Reston] naar China. Hij moest, in China, een spoedoperatie ondergaan. Dit werd niet onder narcose gedaan. De chirurgen gebruikten acupunctuur als plaatselijke verdoving. En zo maakte het Westen echt kennis met acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Tegenwoordig kun je in de Chinese ziekenhuizen kiezen tussen de Traditionele Chinese Geneeswijze of de Westerse Geneeswijze of een combinatie van beide. De eerste "naalden" waren van steen gevolgd door bamboe, goud, brons, zilver. Wij gebruiken stalen naalden die heel dun zijn. Iedere naald is steriel verpakt. Er is keuze tussen de dikte en lengte van de naald, gecoat of niet.
Voordat de naald geplaatst wordt heeft de acupuncturist, n.a.v. het behandelplan, gekozen welke meridiaan of acupunctuurpunt behandeld gaat worden. Er zijn 12 hoofdmeridianen en 8 speciale meridianen. Acupunctuurpunten vind je op de 12 hoofd- en 2 speciale meridianen. Er zijn ook nog speciale acupunctuurpunten die een vaste plaats hebben, maar niet op een meridiaan liggen. En dan zijn er nog de triggerpoints, niet op een meridiaan of vaste plaats.

Iedere meridiaan en/of acupunctuurpunt heeft eigen eigenschappen en indicaties. De acupuncturist weet of de naald voor een exces, deficientie of niet gemanipuleerd moet worden. Zodra de naald geplaatst is word daarmee de Qi gemanipuleerd, dit veroorzaakt bij iedereen een ander gevoel. De ene persoon ervaart het als dof, de ander voelt een stroompje enz.. Daarna blijven de naalden een half uur zitten. Soms is het nodig om de naalden van zwakstroom te voorzien om een beter effect te behalen. Dit noemt men Electro-acupunctuur.

Andere behandelingen:

logo facebook logo linkedin

Tel. 06 15 25 25 55
info@zeelandacupunctuur.nl

Van Dusseldorpstraat 7-b
gebouw De Pijlers
Goes

logo KVBM