Hoe werkt Chinese Geneeswijze?

Traditionele Chinese Geneeswijze [ afgekort TCG ] is een holistische geneeswijze.
Dit betekent dat er niet alleen naar uw klacht wordt geluisterd, maar alle kleine en grote bijkomende klachten/symptomen, die u heeft, worden genoteerd. Dit alles aan de hand van een uitgebreide vragenlijst.
Dan wordt er ook gekeken hoe uw leefomstandigheden, relaties [privé en werk], hobby's, soort werk enz. zijn. Alles wat met u en uw leven te maken heeft komt aan bod en wordt in kaart gebracht.
Vervolgens wordt er aan de pols gevoeld en naar de tong gekeken. De pols en tong geven al een diagnose beeld. En als het totaalplaatje compleet is, kan de therapeut aan het werk met het stellen van een diagnose en het maken van een behandelplan.

Het is natuurlijk niet zo, dat als u zondagmiddag in de tuin heeft gewerkt en daarbij rugpijn opgelopen heeft of u voelt een verkoudheid opkomen, dat we deze hele lijst afwerken. Dit valt onder een acute klacht en kan direct verholpen worden. Het is wel zo dat er meestal toch een diepere balansverstoring aanwezig is om deze klacht te veroorzaken. Dit kan dan via bovenstaande procedure opgespoord worden.

Het stellen van een diagnose gaat nog steeds volgens een duizenden jaren oude werkwijze, die zichzelf keer op keer bewezen heeft. Zoals gezegd het vraaggesprek, de pols en tong diagnose, kijken, ruiken, luisteren. Dan gaat de therapeut zijn "gereedschap" gebruiken. Bijvoorbeeld de filosofie van Yin en Yang, werking van de Zang-Fu organen, het meridianensysteem, 5 elementen theorie, Qi = levensenergie, invloed van de 7 emoties etc. en komt zo tot een patroondifferentiatie. En als dit is vastgesteld worden de bijpassende acupunctuurpunten uitgewerkt.
Hier zit ook het verschil met de Westerse Geneeswijze. Stel de klacht is slapeloosheid. In de Westerse Geneeswijze is de "ziekte" dan slapeloosheid waar een bijpassend medicijn voor staat. In TCG worden er 4 verschillende soorten slapeloosheid gebruikt [ moeilijk inslapen, doorslapen, vaak wakker worden, pijn] ieder patroon heeft andere bijbehorende klachten, pols en tong kenmerken, met als overeenkomst slapeloosheid. De patronen zijn in dit geval: deficientie van het hart – en milt systeem [dus niet alleen de organen], opwaartse verstoring van lever vuur, disharmonie tussen het hart- en nier systeem of een verstoring van het maag systeem. Nu worden er een aantal hoofd acupunctuurpunten gekozen die voor alle patronen gelden en daarnaast punten die specifiek voor het bijpassende patroon zijn. Zo kan het dus gebeuren dat er een aantal acupunctuurpunten gebruikt worden die bijvoorbeeld ook bij hoofdpijn gebruikt worden. Overigens is slapeloosheid, normaal gesproken, een onderdeel van het ziektebeeld. Daarnaast wordt er bij acute klachten meer gebruik gemaakt van acupunctuurpunten op afstand omdat het vaak veel te pijnlijk is om direct in het pijngebied te behandelen. Bij chronische klachten worden afstand- en lokale acupunctuurpunten gebruikt.

Wat doet de therapeut nu precies, als de acupunctuurpunten gekozen zijn. De therapeut kiest de dikte en lengte van de naald die nodig is om de Qi te manipuleren. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat hij/zij de Qi moet reduceren of versterken. Zodra de naalden geplaatst zijn, blijven ze een half uur zitten. Bijna altijd voelt de patiënt direct na de behandeling dat er "iets" veranderd is. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de klacht of ziekte en constitutie van de cliënt.

Het zetten van de naalden veroorzaakt over het algemeen geen pijn. Er zijn een paar acupunctuur punten die gevoelig zijn. De naalden die ik zelf gebruik zijn allemaal gecoat waardoor ze moeiteloos gezet kunnen worden.
logo facebook logo linkedin

Tel. 06 15 25 25 55
info@zeelandacupunctuur.nl

Van Dusseldorpstraat 7-b
gebouw De Pijlers
Goes

logo KVBM