Cupping

Ook cupping is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Cupping is een heel oude behandelmethode, die op verschillende continenten werd toegepast door sjamanen en "genezers". In die tijd werd er gebruik gemaakt van b.v. de hoorn van een dier, bamboe, porselein en glas. Deze laatste, glas, word ook nu nog gebruikt, hoewel tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt word van kunststof cups. Door middel van hitte creëren we een vacuüm in de bol en plaatsen deze dan snel op het lichaam, gevolg is dat de huid als het ware in de bol trekt. Bij de kunststof bollen zit op iedere bol een pompje. Dus zet je deze eerst op de huid en dan pomp je het vacuüm, voordeel is dat je hier zelf meer of minder druk uit kunt oefenen.

Er is nog een verschil tussen wet-cupping of dry-cupping. Bij wet-cupping wordt de cup geplaatst snel eraf gehaald en dan worden er oppervlakkige sneetjes aangebracht, vervolgens plaatst men de cup terug en daardoor trekt men bloed in de cup. Deze methode wordt in Nederland bijna niet toegepast. Bij dry-cupping zijn verschillende soorten handelingen mogelijk. De cups kunnen geplaatst worden en vervolgens zo laten zitten of de cups kunnen bewogen worden of de cup wordt geplaatst en snel eraf en weer terug, snel eraf en weer terug etc.. Zelf maak ik een combinatie van deze handelingen, afhankelijk van wat gevraagd of nodig is. Wanneer de cups bewogen gaan worden dan wordt de huid eerst met massageolie ingestreken.

Waarvoor gebruik je cupping?

Er ontstaat een soort zuigtechniek waardoor gifstoffen [toxines] en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar de huidoppervlakte worden getrokken. Het bloed, de Qi en de lichaamsvloeistoffen worden in beweging gebracht. Anders gezegd er ontstaat een betere doorbloeding en lymfecirculatie. De klachten waarvoor cupping zeer geschikt is zijn rug-, schouder-, nekklachten/pijn, longproblemen en verkoudheden. Maar ook alleen cupping ter ontspanning, na een hele week achter je bureau, is heerlijk.
Na het cuppen zijn er vaak ronde rode of blauwe plekken, deze verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Hoe minder stagnatie, hoe minder de verkleuring. Cupping doet geen pijn en geeft nadien een ontspannen gevoel. Cupping wordt meestal alleen op de rug gedaan en buik.
Het is wel zo dat cupping niet voor iedereen geschikt is. Bijvoorbeeld als iemand zwanger is of menstrueert en daarnaast kan het, na het stellen van de diagnose, niet verstandig zijn.

Andere behandelingen:

logo facebook logo linkedin

Tel. 06 15 25 25 55
info@zeelandacupunctuur.nl

Van Dusseldorpstraat 7-b
gebouw De Pijlers
Goes

logo KVBM