Moxibustion

Naast of samen met acupunctuur kunnen we gebruik maken van moxa. Moxa bestaat uit bijvoet kruid [Artemisia Vulgaris]. Voor gebruik kan het gerold worden als een sigaar in dat geval wordt de sigaar boven de naald of rechtstreeks boven het acupunctuurpunt gehouden. Een andere mogelijkheid is een heel klein soort rolletje wat op de naald geprikt word. Of er wordt een schijfje verse gember op het acupunctuurpunt gelegd en daarop komt losse moxa dat tot een "piramidevorm" is gekneed. In alle gevallen word het kruid gebrand voor het therapeutisch effect. Al vele duizenden jaren wordt moxa in de Oosterse Geneeswijze [Chinese, Japanse, Koreaanse acupunctuur] gebruikt.

Moxa word onder andere gebruikt om de Yang Qi te herstellen of te stimuleren, heftige of langdurige diarree te laten stoppen, versterken van de interne organen om ziekte te voorkomen, stagnaties op te heffen, uitdrijven van "wind koude".

Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van een "moxalamp". In deze lamp zit een plaat waar allerlei mineralen zijn opgeslagen, die, nadat ze verwarmd zijn, hun werk doen. Toch gaat er niets boven het gebruik van de sigaar of de gember met moxa als er een diepgaande werking nodig is. Het grote nadeel is het aroma wat vrijkomt, vaak is het niet prettig voor de volgende cliënt om hier in plaats te nemen.
Een van de meest bekende toepassingen van moxa is het gebruik voor een stuitligging van de baby. Het gebruik van moxa start de drieëndertigste of vierendertigste week en duurt zo`n twee weken. Het is de bedoeling dat thuis de behandeling iedere dag wordt uitgevoerd. De kans dat de baby spontaan draait stijgt van 50% naar 75%.

Andere behandelingen:

logo facebook logo linkedin

Tel. 06 15 25 25 55
info@zeelandacupunctuur.nl

Van Dusseldorpstraat 7-b
gebouw De Pijlers
Goes

logo KVBM